Dołącz do nas

Kadzidła – krótki przewodnik. Dowiedz się więcej na temat różnych rodzajów kadzideł.

Pachnące drewienka, żywice, zioła i olejki od tysiącleci wykorzystywane były w celach medycznych oraz religijnych. Ich zapach towarzyszył wielu zabiegom leczniczym oraz ceremoniom, wpływając korzystnie na samopoczucie. Co ciekawe, kadzidła w różnych formach, niezależnie od siebie pojawiły się na całym świecie. Możemy powiedzieć, że kadzidła to po prostu składniki pochodzenia roślinnego, które w swojej czystej formie lub tworząc kompozycję, paląc się uwalniają aromatyczny dym. Rodzajów kadzideł jest mnóstwo, różnią się składem, sposobem palenia, formą i regionem z którego pochodzą. Poniżej opis kilku najczęściej spotykanych form kadzideł.

Patyczki. To najpopularniejszy kształt kadzideł. Występują w dwóch formach - patyczki mogą być w całości ulepione z masy lub mogą mieć cieniutki np. bambusowy rdzeń, do którego doczepiona jest masa. Co ciekawe, nie wszystkie kadzidełka patyczki pachną, kiedy nie są zapalone. Niektóre uwalniają swój zapach wraz z dymem dopiero pod wpływem wysokiej temperatury. Patyczki dobrze sprawdzą się w dużych pomieszczeniach lub kiedy chcesz żeby zapach uwalniał się równomiernie przez dłuższy czas. Aby zapalić kadzidełko w takiej formie potrzebna będzie podstawką z małą dziurką (w przypadku kadzidełek na patyczku) lub kadzielnica do której wsypiesz trochę soli lub piasku, i w którą wetkniesz kadzidełko. Jeżeli zapach w pomieszczeniu będzie zbyt intensywny, zawsze możesz zgasić kadzidełko, wtykając żarzący się koniec w piasek lub sól. Patyczki są dosyć delikatne i łatwo je połamać.

Spirala. Muszę przyznać, że ta forma najczęściej przypomina mi dostępne w sklepach środki odstraszające komary i meszki – tak one też są kadzidłami, tylko niezbyt naturalnymi! Spirale są super, chociaż trudno je ukształtować. Palą się niezwykle długo, więc dobrze sprawdzą się w bardzo dużych pomieszczeniach lub na świeżym powietrzu. Podpaloną spiralę warto umieścić w kadzielnicy, albo wręcz np. na położonym w niej kamyczku żeby mogła się równomiernie spalić.


Stożki. Powstają w całości z pachnącej masy. Są odporne na uszkodzenia i łatwe w transporcie. Możesz zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie. Żeby cieszyć się ich zapachem wystarczy postawić je w kadzielnicy lub na jakiejkolwiek podstawce, która nie zajmie się ogniem, podpalić czubek i pozwolić żeby stożek cały się wypalił. Kadzidełka w tej formie pachną bardzo intensywnie, pozwalają bardzo szybko wypełnić zapachem pomieszczenie.

Proszek, żywica lub cząstki drewna. Każde z wymienionych kadzideł pali się kładąc je na rozgrzanym węgielku. Drewno spali się w całości, żywice się roztopią, a sproszkowane kadzidła? To zależy od tego jaki mają skład! Znajdziecie w nich sproszkowane przyprawy, żywice, drewno, rośliny.

Suszone rośliny. Wspaniałe, roślinne bukieciki, które służą do okadzania. W ich skład najczęściej wchodzą różne rodzaje szałwii, cedr, jałowiec, rozmaryn czy eukaliptus. Mogą zawierać dodatek żywic, na przykład kopalu czy smoczej krwi. W przeciwieństwie do większości wymienionych powyżej rodzajów kadzideł, ich palenie wymaga pewnej aktywności – okadzania – czyli rozprowadzania dymu po przestrzeni, którą pragniemy oczyścić. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby szałwię albo paczulę po prostu rozsypać na żarzącym się węgielku w kadzielnicy i w ten sposób cieszyć się jej zapachem.

Pełen wybór kadzideł znajdziesz TUTAJ.

Małgorzata